Tačiau, kad ir kokie pokyčiai vyktų, kava man visada yra vienas iš namų/meilės/šilumos ir jaukumo simbolių. Nesvarbu kaip pilstoma, kur geriama ar su kuo vartojama, esu priklausoma nuo jos. Esu nenaudėlė, nes geriu netaisyklingą kavą, dedu į ją cukrų, o varge, net ir kondensuoto pieno!
Taisyklinga kava yra kitokia, visai man nepriimtina, karti, kartais rūgšti, be cukraus ir pieno. Kalbu apie tą, kuri turi būti neseniai paskrudinta, geriausia iš patikrintų regionų, sumalta rankiniu malūnėliu, tiksliai sveriama, daroma su chemex ar aeropress prietaisais ir užpilama tik tam tikros temperatūros vandeniu, per specialius filtrus.
Gana apie liūdnus dalykus, nes prie tokios kavos reikia priprasti, sakyčiau net pribręsti... O kadangi noriu gyventi saldžiai, gaminu kavą su pieno puta ir įdedu 3 šaukštelius kondensuoto pieno. Kada nors manęs jau neatpažins draugai, būsiu didelė kaip spurga.
Ar matėte nuotrauką įrašo pradžioje? Tai mano laimės akimirka, nesvarbu tie batonai po kairę, visas dėmesys turi būti nukreiptas į kavos gėrimą, su pieno puta, princesiška (nes karališkoji turi turėti karūną, t.y. stogelį). Gundo tokia kava? Mane ir dabar, esant 00.37 val., vilioja. Papasakosiu kaip galima pasidaryti standžią pieno putą namų sąlygomis. Verta išbandyti!
Viskas prasideda nuo gero pieno putų plakiklio. Nebandžiau plakti nei su elektriniais prietaisais, nei puodeliuose su pagaliuku - įsigijau rankinį plakiklį su baterijomis. Štai mano pirmoji meilė nuotraukoje šalia.
Su juo buvo vargo, nes reikėjo perprasti jo veikimo principą, t.y. reikėjo suprasti kada puta pasidaro tikrai standi, nes iš karto jis tokios nesuplakdavo. Reikėjo imtis gudrybių: į nedidelį puodelį įpilti pieno, kad būtų 1/4 puodelio (geriausia rinktis pieną, kurio riebumas - kuo didesnis). Tada, truputį pašildyti pieną mikrobangų krosnelėje arba ant Kaitlentės. Pašildytą pieną galima plakti įvairiais judesiais, geriausia plakiklį iš pradžių judinti link dugno, vėliau link viršaus. Susiplaks, bet vaizdas bus neįkvepiantis, todėl reikia šį puodelį dar kartą įdėti į mikrobangų krosnelę pašildyti. Nuo šilumos pienas pakils ir gausis pieno puta, kurią galite perpilti (pernešti) į puodelį.
Su juo buvo vargo, nes reikėjo perprasti jo veikimo principą, t.y. reikėjo suprasti kada puta pasidaro tikrai standi, nes iš karto jis tokios nesuplakdavo. Reikėjo imtis gudrybių: į nedidelį puodelį įpilti pieno, kad būtų 1/4 puodelio (geriausia rinktis pieną, kurio riebumas - kuo didesnis). Tada, truputį pašildyti pieną mikrobangų krosnelėje arba ant Kaitlentės. Pašildytą pieną galima plakti įvairiais judesiais, geriausia plakiklį iš pradžių judinti link dugno, vėliau link viršaus. Susiplaks, bet vaizdas bus neįkvepiantis, todėl reikia šį puodelį dar kartą įdėti į mikrobangų krosnelę pašildyti. Nuo šilumos pienas pakils ir gausis pieno puta, kurią galite perpilti (pernešti) į puodelį.
KOKYBIŠKAS PLAKIKLIS - KOKYBIŠKA PIENO PUTA
Kai mano pirmoji meilė surūdijo, tiksliau - ėmė ir nustojo veikti, ieškojau naujos. Nagrinėjau plakiklių rinką ir dairiausi brangesnių prietaisų, radus tokį - neatsidžiaugiu iki dabar! Naujas plakiklis yra stebuklas, nereikalauja pakartotino pieno šildymo, išplaka standžią putą per pirmą kartą! Tik reikia duracell elementų, niekas kitas nepadės plakikliui veikti ilgai ir smagiai.
Kai mano pirmoji meilė surūdijo, tiksliau - ėmė ir nustojo veikti, ieškojau naujos. Nagrinėjau plakiklių rinką ir dairiausi brangesnių prietaisų, radus tokį - neatsidžiaugiu iki dabar! Naujas plakiklis yra stebuklas, nereikalauja pakartotino pieno šildymo, išplaka standžią putą per pirmą kartą! Tik reikia duracell elementų, niekas kitas nepadės plakikliui veikti ilgai ir smagiai.
Šiomis dienomis mano kavos darymo procesas yra palengvintas, tereikia pašildyti pieną ir suplakti jį iki standumo, o tada jau puošti kavą.
Dar viena bėda - nebegaliu gerti Jacobs, Paulig, Lavazza kavų, nes neskanu. Nebent illy, tačiau beprotiškai brangu. Illy tikrai yra viena iš skanesnių, ypač kai ne namuose gaminta, o kur nors kitur geriama, o ypač cappuccino.
Tokį atradimą padariau Klaipėdoje, laivų uoste, prie pat kelto. Ten buvo illy ir dar vienos kavos gamintojo (galbūt Lavazza) vežimai, kurie prekiavo kava popieriniuose puodeliuose (dar vienas netaisyklingas kavos vartojimo būdas). Tiesą sakant kava buvo dieviška, o gal aplinka taip suveikė, o gal aš buvau laiminga...
Kalbant apie kavą, mano kasdieniniam kavos ritualui naudoju Planteur des Tropiques firmos kavą pavadinimu el Salvador arba Ethopie (kavos rūšys), nes jų yra kelios, dar yra Bresil, Colombie.
Ši kava turi išskirtinį skonį, kokio nesuteiks jokia kita kava! Kvepia kitaip, skonis kitoks ir pigu. Šios kavos kaina nesiekia 10 Lt, bet tai nereiškia, kad jos kokybė yra prasta.

Neapribokite savo skonių lauką rutininiais dalykais, skanaukite kitus variantus.
6 komentarai
ha, aš tarp triple espresso ir caramel mocha with cinnamon and cream on top. :D darbo dienom pirmas, per išeigines antras. :D
AtsakytiPanaikintimėgstu putą ant savo kavos, bet nemėgstu pieno. kažkodėl įsivaizduoju, kad kavinėj ta puta ne iš pieno, o iš kavos :D todėl atrodo, kad namie suplakta iš pieno ji man nepatiks. bet juk tai ta pati puta, ane? :D
visiškai nieko neišmanau apie kavą. net neturiu mėgstamiausios, kaskart perku tą, kuri įpakuota į man mielesnę pakuotę. :)
Enthusiastic and fun - loving geras derinys! Išeiginės reiškias būna lyg šventė su cinamonu ir kremu :))))
PanaikintiHum, kavinėse pieno puta gali būti labiau apdirbta, kadangi su garu plakama, bet namie tikrai panaši į tą kavinėse daromą! Geras atradimas, įvaldžius kiek kitokį plakimo būdą :D
Man tai patinka išmanyti patikusį man kavos skonį ir tiek :D
Pabandyk kavą pasidaryti namuose įvairiais būdais, internete pilna receptų; kažkada net knygyne radau kavos receptų knygą, įsiminiau vieną kavos receptą: Alexandras :D
kaip daromas Aleksandras? :D man patinka kava karališkai, bet drįstu ją gerti tik kaime, su naminių vištų kiaušiniais. :D Čia ta, kur ant stiprios kavos dedasi plakti tryniai su cukrum. :D
AtsakytiPanaikintiO kava Aleksandras yra su likeriu ,,Kahlna" (net neįsivaizduoju kur jį pasigaut) ir amareto su plakta grietinėle, gudrus toks, sudemųjų dalių atžvilgiu :D Oi, aš prisibijau visų dalykų, kur dedami šitie plakti tryniai su cukrumi. Man išvis termiškai neapdorotas maistas neteikia jokio viliojančio noro jį paragauti :D
PanaikintiAš turiu Bialetti Mukka Glass Cappuccino Maker. Superinis daiktas :) Pats viską susiplaka, telieka cinamonu apibarstyti. Buvau in love su CoffeIn, bet po paskutinių kartų kai nuvylė negaliu atsidžiaugt savo kavos arbatinuku.
AtsakytiPanaikintiOho, esu mačius šiuos kavinukus, bet negalvojau, kad tokių stebuklų moka :) Lietuvoje pirkai ir kokia jo kaina? :}
PanaikintiKita vertus, man patinka pats kavos darymo procesas, tas zūjimas aplinkui, pienos putos surinkimas nuo žemės ir tt. :))) Toks savotiškas malonus užsiėmimas darbų atlikimo metu :)
Coffee Inne jau senokai nebuvau, o viskas per tą naują putos plakimo atradimą ir išgeriamos kavos darbo metu. :( Bet tikiu, kad namie pagaminta kava yra mielesnė skonio receptoriams :}