,

KEKSIUKAI SU RUDUOJU CUKRUMI

trečiadienis, spalio 09, 2013


O buvo taip... Daug kartų zyziau, jog noriu keksiukų. Zyziau draugėms, buvusiems bendradarbiams, draugui, tėvams. Zyzė ir draugas, nes ėmė ir nupirko man rudojo cukraus pakelį. Rudasis cukrus kažkuo ypatingas - jis suteikia tešlai stebuklingą skonį!

KEKSIUKAI SU RUDUOJU CUKRUMIKepiau kadaise minkštą šokoladinį pyragą du kartus, bet tik pirmą kartą pyragas išėjo tobulai!

O jo skonio ir minkštumo paslaptis - rudasis cukrus! Tada ir susigundžiau iškepti keksiukų su ruduoju cukrumi, bei greipfrutais - jie buvo minkšti, sultingi ir labai skanūs!

O šįkart panorėjau paeksperimentuoti! Kadangi nusipirkau keksų 12 vnt kepimo formą, reikėjo ją išbandyti ir panaudoti pagaliau rudąjį cukrų!

Taigi kam pasiryžau? Tos pačios tešlos, kaip ir greipfrutinių: keksiukai su ruduoju cukrumi ir šokoladiniu glaistu!

Ir kaip? Man atrodo jie yra nevalgomi, toks mažytis menas, kurio ilgai nevalgiau, nes buvo gaila! O gaminamas jis labai paprastai! Jei tingite ruošti didelius pyragus, šitie keksai yra - išsigelbėjimas!

Na patys įsitikinsite, kai papasakosiu kaip gaminti! Pradedu nuo to, kad sukraunu ant stalo visus reikiamus dalykus ir ingredientus. Viską mėgstu paruošti iš anksto, o tada jau turėti viską po ranka.

Ko reikės?

Visai porcijai keksiukų:
  • 1 1/2 puodelio (puodelis, tai 250 ml) rudojo cukraus
  • 200 g sviesto
  • 1 šaukštelis vanilinio cukraus
  • 3 kiaušiniai
  • 1 puodelis miltų (jei tešla bus per tiršta, galima papildomai suberti dar 2 šaukštus miltų)
  • 1 šaukštelis kepimo miltelių
  • Šokoladinių dražė su riešutais
Glaistui:
  • 100 g šokolado
  • 1/4 puodelio pieno
  • 25 g sviesto
  • Žiupsnelio cinamono
KEKSIUKAI SU RUDUOJU CUKRUMI

Kaip padaryti?

Pirma, reikia ištirpdyti sviestą - tam pasiėmiau nedidelį dubenėlį, į jį įdėjau sviestą ir palikau ant kaitlentės, ant 1. Toliau, reikia į didelį indą įmušti po viena kiaušinį iš trijų, suplakti, įberti vanilinio cukraus - vėl suplakti. Dabar, kai sviestas išsilydęs, galima į jį suberti rudąjį cukrų (berti galima net ir tada, jei sviestas dar šiltas). Viską gerai išmaišyti, kad cukrus pradingtų svieste. Tada palikti visą šią masę atvėsti.

Kai sviestas su cukrumi jau atvėso, reikia šią masę sudėti į išplaktų kiaušinių masę. Gerai išmaišyti. Tada paruošti miltus: į vieną puodelį miltų reikia įdėti šaukštelį kepimo miltų, o tada per sietelį įberti miltų į kiaušinių+sviesto+cukraus masę ir vėl - labai gerai išmaišyti!

KEKSIUKAI SU RUDUOJU CUKRUMI

Kai tešla bus paruošta, galima jau ir formeles ruošti! Visada reikia ištepti formeles aliejumi, kad po to galima būtų lengvai išimti keksus iš popieriaus ar formelių. Įmečiau dražė į kiekvieną kekso formelę ir užpildžiau juos 1/2 tešlos.

Ir viskas! Dabar belieka visą tą komplektą uždaryti įkaitintoje, prieš tai, orkaitę, 125 laipsnių 20-25 minučių. Stebėkite, kad nesudegtų Jūsų keksai ir patikrinkite su mediniu pagaliuku (pvz.: dantų krapštukas) kekso vidų: įsmeikite pagaliuką ir iškart ištraukite, pažiūrėkite ar neprikibo prie jo tešlos, jei ne - keksai jau iškepti!

g l a i s t a s

Keksiukai su ruduoju cukrumi ir šokoladiniu glaistuKol kepate keksiukus, reikia paruošti glaistą. Pastatykite ant ugnies kokį nors platų dubenį su vandeniu, o į jį įstatykite kitą indą, į kurį įdėkite visus glaistui reikalingus ingredientus (tik cinamoną berkite jau kai viskas išsitirpdys). Maišykite ir laukite, kol viskas ištirps iki tirštos masės.

Kai keksai ištraukti iš orkaitės ir viliojančiai kvepia, užpilkite ant jų šokoladinį glaistą ir papuoškite savo keksiukus kaip tik širdis geidžia! 

Koks rezultatas? Saldus ir skanus! Tik brolis vis zyzė, kad reikia keksus kartu su glaistu palaikyti kelias valandas šaldytuve, kad glaistas sustingtų. Man ir taip gerai, kai glaistas yra glaistas, o ne kietas paviršius.

Keksiukai su ruduoju cukrumi ir šokoladiniu glaistu

Visiems patiko, ar kepsiu dar? Žinoma taip. Šis keksų receptas yra super paprastas, bet ne prastas. Dekoruoti keksus galima N būdais, gardinti juos irgi galima įvairiai. Kitą kartą manau darysiu su vaisiu, tik ne greipfrutu. O dabar mini fotosesija garbingiems keksams (gal ir Jus įkvėps juos pasigaminti!)

ŽEMIAU RASI PANAŠIŲ TEKSTŲ

8 komentarai

  1. Labai dailūs, ir porcelianiniai! :) Tik aš, kad keksiukai taptų minkšti, turiu dar vieną paslaptį - kambario temperatūroje atšildytas ir į tešlą įmynkytas sviestas. Pabandyk kada, aš pradžioje buvau skeptiška "argi gali tokia smulkmė ką pakeisti?", bet skirtumas akivaizdus :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū Raminta už paslaptį! Patarimai visada laukiami, nes yra kur tobulėti! :))

      Panaikinti
  2. O jau kokia fotosesija keksiukams buvo suruošta :) formelės gražios. Niam niam keksiukai, tik šokoladinio glaisto man reiktu atsisakyti

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kad jie labai gražūs modeliai :D Su glaistu - yra gi melejoną būdų kaip nors papuošti :) Na žodžiu visa epopeja :)

      Panaikinti
  3. priminimas, kad nekepiau keksiukų jau koks šimtas metų. O glaisto su papuošimais iš viso niekada nesu dariusi. Reikės kada nors užsiimti. :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aš irgi tokių priminimų dažniausiai randu kituose tinklaraščiuose :D Viena pasakysiu: keksai yra lengvas dalykas pagaminimui, o glaistas - reikia gudrauti :D

      Panaikinti
  4. 3 metus turėjau mėgstamiausia keksiukų receptą ir galvojau, kad geresnio nerasiu. Bet vis dėl to radau :) super keksiukai! Lengvai gaminami, be proto skanūs! Kepiau ant 140, nes kepant pirmą partiją ant 125 nelabai buvo. Ir dariau be glajaus :) Bet skonis jų tai nerealus!❤

    AtsakytiPanaikinti
  5. 3 metus turėjau mėgstamiausia keksiukų receptą ir galvojau, kad geresnio nerasiu. Bet vis dėl to radau :) super keksiukai! Lengvai gaminami, be proto skanūs! Kepiau ant 140, nes kepant pirmą partiją ant 125 nelabai buvo. Ir dariau be glajaus :) Bet skonis jų tai nerealus!❤

    AtsakytiPanaikinti

PRENUMERUOK ĮRAŠUS

Gauk naują įrašą tiesiai į pašto dėžutę ir skaityk prie kavos.

30 d. peržiūros