,

AGUONŲ PYRAGAS BE MILTŲ

pirmadienis, gruodžio 29, 2014

aguonų pyragas

Jeigu ne mano mama, net nebūtų šio recepto apžvalgos! Neseniai mama pasakojo apie aguonų pyragą, kurį matė ,,Beatos Virtuvė" laidoje. Užrašė šį receptą savo mėtinėje (daug mačiusioje) užrašų knygelėje ir vis teiravosi - tai kada kepsime? Šis pyragas - tortas pastovėjęs kelias valandas šaldytuve tampa dievišku desertu. Aguonų pyragas labai saldus, sotus ir riebus, kuriam nereikia įprastų miltų, užtenka panaudoti maltus migdolus. Apačioje surašiau įprastus recepto ingredientus ir papildžiau informacija - ką pirmą kartą koregavome gamindami šį kepinį. Vėliau kepėme pagal originalų variantą.

Pyragui reikės:
7 kiaušinių
300 g cukraus
250 g “ALVO aguoninis kepinių mišinio” | vietoj jo naudojome tos pačios firmos, bet pienui gaminti skirtą maltų aguonų mišinį
100 g maltų migdolų (kuo smulkiau sutrintų) arba migdolų miltų | neturėjome migdolų, todėl panaudojome pusę miltų + pusę džiūvesėlių masės
1 a.š. cinamono

Glaistui reikės:
200 ml 35 % grietinėlės
150 g rudojo cukraus
60 g sviesto
100 g migdolų riekelių

Pyragas
Kiaušinių trynius atskiriame nuo baltymų ir suplakame trynius su cukrumi apie 5-7 min. Į trynių masę suberiame aguoninį mišinį, išmaišome, tada suberiame migdolų miltus (arba maltus migdolus) ir išmaišome, įberiame cinamono, ir vėl išmaišome. Toliau, baltymus išplakame iki standokų, bet ne per visiškai standžių putų, įdedame po šaukštą baltymų į trynių ir sausų produktų mišinį, gerai išmaišome. Išklojame kepimo formos (22-24 cm) dugną kepimo popieriumi, o sieneles ištepame sviestu ir sukrečiame paruoštą tešlą. Kepame iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 50 min. Pasibaigus kepimo laikui - patikriname ar pyragas iškepęs - susmeigiame medinį pagaliuką ir jeigu ištraukus jis sausas - pyragas / tortas iškeptas!

Glaistas
Glaistą geriausia pradėti ruošti kai pyragui kepti liko 20 min. Supilame į puodą grietinėlę, sudedame sviestą, suberiame cukrų ir kaitiname maišydami. Po 15 min. virimo, skystis pradeda panašėti į sutirštintą pieną. Maišome ir kaitiname kol kepa pyragas.

Ištraukus iškeptą pyragą, neišimame jo iš formos. Lėtai supilame ant pyrago užpilą ir subadome viršų mediniu iešmeliu, kad skystis susigertų į pyrago vidų. Paliekame truputį atvėsti, suberiame ant pyrago migdolų riekeles ir paliekame visiškai atvėsti, vėliau galima išimti iš formos. Laikyti šaldytuve, o pyragas pastovėjęs šaldytuve yra kur kas tvirtesnis, tiesiog puikus!

Originalus recepto šaltinis: čia.

ŽEMIAU RASI PANAŠIŲ TEKSTŲ

2 komentarai

  1. Die(vi)nu aguonų pyragą! :) Ačiū ir Jums labai už šį įrašą - tikiu ir tikiuosi, kad jis man pravers. Beje, visai neseniai savo tinklaraštyje planavau pasidalinti alternatyviu "aguonų pyrago" receptu. Jei pavyktų sudominti, kviečiu!:
    http://astalemelo.wordpress.com

    Su Meile,
    Meilė! ;)

    AtsakytiPanaikinti

PRENUMERUOK ĮRAŠUS

Gauk naują įrašą tiesiai į pašto dėžutę ir skaityk prie kavos.

30 d. peržiūros

Skaitytojai