,

APELSINŲ DŽEMAS

šeštadienis, gruodžio 16, 2017


apelsinų džemas

Jeigu įsivaizduoti uogienę, tai ir mamą kartu, jeigu pagalvoti apie džemą, vaizduotė sufleruoja - Avez-vous un croissant, s'il vous plaît? (liet. Ar turite kruasanų?) Įdomu ir tai, kad jeigu jau pradedi domėtis kitos šalies kultūra, supranti koks panašus skonis sieja Tave ir... prancūzę. Bagetė ir brandintas sūris, raudonas lūpdažis ir plisuotas sijonas, apelsinų džemas ir croissant su feta sūriu, bei figomis. Magnifique!

Norėdama išmokti gaminti uogienę ar džemą, ėmiau galvoti - iš ko gi būtų pagaminta mano tobuloji uogienė, kurią galėčiau gaminti nepaisant oro sąlygų už lango? Gal iš šaldytų uogų? - Ne. Iš pirktinių obuolių? - Paliksiu tai mano auksarankei mamai. Iš slyvų? - Nemėgstu. O gal figų? - Gal kiek per sudėtinga. Tada kilo asociacija, kad prie prancūziškų ragelių patiekiamas ne tik elegantiškas figų džemas, bet ir viliojantis apelsinų! Tad, norėdama dalyvauti prancūziškuose pusryčiuose su kava, rageliais, sūriais ir džemu, pasiryžau pasigaminti šio džemo kartu su mama. Skonis - juntama rūgštelė, bet koreguojant cukraus kiekį, galima išgauti visai saldų variantą, svarbu verdant - ragauti. Taigi, su dideliu entuziazmu kviečiu Jus prijaukinti šį apelsinų džemą, ypač žiemos metu (naminis džemas būtų pasakiška dovana).

5-6 stiklainiai po 200 g
_____
r e i k ė s

8 saldžių apelsinų
2 citrinų
1 šaukštelio druskos
½ stiklinės vandens
1 puodelio cukraus

Džemas
Gerai nuplauti vaisius, sudėti į didelį indą, užpilti šaltu vandeniu ir palikti parai. Geriausia tai padaryti ryte.
Po 24 val. išpilti vandenį, vaisius perpilti verdančiu vandeniu ir nulupti žieves. Pusė žievių palikti ir sudėti į puodą, užpilti vandeniu (turi padengti žieveles), užvirti ir palikti ant vidutinės ugnies 2-3 minutes. Vėliau, nupilti vandenį, leisti žievelėms atvėsti ir pašalinti nuo jų baltą dalį.
Iš apelsinų ir citrinų išimti sėklas ir baltą dalį. Žieveles, minkštimą kartu su sultimis sudėti į didelį puodą ir virti ant mažos ugnies. Kai užvirs, nuimti nuo ugnies ir sutrinti trintuvu. Visą šią sutrintą masę virti ant mažos ugnies, karts nuo karto pamaišant. Suberti cukrų ir virti iki norimos konsistencijos.

Stiklainiai ir dangteliai
Stiklainius ir dangtelius nuplauti ir perlieti verdančiu vandeniu (galima sterilizuoti orkaitėje). Į dar karštus arba šiltus, sausus stiklainius supilti džemą ir gerai užsukti dangtelius. Apversti ir apklojus rankšluosčiu, palikti ataušti. Tokį džemą reikėtų laikyti sausoje, vėsioje ir tamsioje vietoje 2-3 metus. Laikui bėgant, skonis ir spalva tik intensyvėja. 

apelsinų džemas

Receptas koreguotas, nes originaliame jo variante panaudotas ksilitolis ir eritrolis, o mes naudojome  baltąjį cukrų. Ir iš tiesų, ko trūksta iki pilnos laimės? Rūgštelės su vos juntamu saldumu - sodraus dueto su geru sūriu, lengvais rageliais ir mėgstama kava lėtą savaitgalio rytą. 

Jeigu bandysite - būtinai papasakokite ar pavyko ir ar patiko! O gal turite kitokį receptą, kurį verta išbandyti?

Originalus receptas čia.

ŽEMIAU RASI PANAŠIŲ TEKSTŲ

0 komentarai

PRENUMERUOK ĮRAŠUS

Gauk naują įrašą tiesiai į pašto dėžutę ir skaityk prie kavos.

30 d. peržiūros

Skaitytojai